Στην κοσμική θάλασσα των απείρων πιθανοτήτων, εκεί όπου όλα τα σύμπαντα ξεκινάνε αλλά και καταλήγουν και συνενώνονται σ’ έναν απέραντο ωκεανό.. κάπου εκεί ο Vishnu κοιμόταν, ξαπλωμένος πάνω στο φίδι με τα χίλια κεφάλια, Ananta.

Όταν ήρθε η στιγμή για έναν καινούριο κύκλο δημιουργίας, ο Vishnu ξύπνησε.. και ένας πανέμορφος λωτός άρχισε να φυτρώνει από τον αφαλό του. Το λουλούδι μεγάλωνε ακριβώς μπροστά του και όταν τα πέταλά του άνοιξαν διάπλατα αποκαλύφθηκαν τα τέσσερα πρόσωπα του Brahma.

Κάθε ένα από τα τέσσερα κεφάλια κοίταζε προς διαφορετική κατεύθυνση του ορίζοντα - Νότος, Βορράς, Ανατολή, Δύση.

Με κάθε ένα από τα τέσσερα στόματά του ο Brahma απελευθέρωνε ένα από τα τέσσερα μέρη του Ομ (Aum):  -αα.. -ου.. -μμ.. και σιωπή.

Οι ήχοι αυτοί δημιούργησαν μια δόνηση που έκανε τον κοσμικό ωκεανό να πάλλεται, να στροβιλίζεται και εν τέλει να κατασταλάξει στη μορφή του σύμπαντος όπως το βιώνουμε σήμερα.

Το Ομ (Aum) είναι η κινητήριος δύναμη. Από τον ήχο του Ομ όλες οι δυνατότητες προέρχονται. Το Ομ εκφράζει τον κύκλο που κάθε δημιούργημα οφείλει να ολοκληρώσει.

Το πρώτο μέρος (-αα..) δηλώνει τη δημιουργία ή τη γέννηση.

Το δεύτερο μέρος (-ου..) συμβολίζει τη συντήρηση της ζωής.

Το τρίτο μέρος (-μμ..) εκπροσωπεί την καταστροφή ή το θάνατο.

Το τέταρτο μέρος είναι το σημαντικότερο, είναι η σιωπή. Τη στιγμή που μόλις το Ομ έχει εκφωνηθεί ακούμε, είμαστε δεκτικοί. Η σιωπή εκφράζει την απόλυτη ταύτιση των τριών προηγουμένων σταδίων. Η σιωπή είναι η ένωση, η φώτιση, η ευδαιμονία!

Namaste!

 

Πηγή: Myths of the Asanas, Alanna Kaivalya & Arjuna van der Kooij