Συζήτηση με τον δάσκαλο Chen Xiao Wang

 

Ερ: Πώς χρησιμοποιείτε τον dantian για να ασκήσετε δύναμη;

Απ.: Το dantian (=πηγή ελιξίριο, βρίσκεσαι στην περιοχή του υπογαστρίου) είναι το ενεργειακό κέντρο του σώματος και απαιτεί συντονισμό ολόκληρου του σώματος. Η δύναμη που δημιουργείται προέρχεται από το dantian και συντονίζεται με το υπόλοιπο σώμα, κερδίζοντας δύναμη.

 

Ερ.: Ποιος είναι ο μηχανισμός εφαρμογής της δύναμης του dantian;

Απ.: Ο μηχανισμός είναι η σπειροειδής δύναμη συντονισμένη μέσω της κίνησης του σώματος. Όταν το dantian γυρίζει, το σώμα γυρίζει και σπρώχνει τα χέρια. Η περιοχή του dantian είναι σαν το κέντρο ενός κύκλου.

 

Ερ: Πώς συντονίζονται η πλάτη και τα πόδια με το dantian;

Απ.: Όταν αρχίζει να κινείται το dantian, συνδέεις τους μύες των ποδιών και την πλάτη για να ακολουθήσεις τον Dantian. Κάθε μέρος κινείται μαζί, όλα είναι συνδεδεμένα. Το χέρι δεν κινείται από μόνο του, το dantian σπρώχνει το χέρι. Είναι μια τρισδιάστατη κίνηση, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το σώμα. Το dantian, το ισχίο, το γόνατο, το πόδι συντονίζονται όλα, ξεκινώντας από την περιστροφή του σώματος.

 

Ερ.: Το dantian έχει δύναμη;

Απ.: Ένα μικρό ποσό. Αυτή η μικρή δύναμη ωθεί το υπόλοιπο σώμα (μυς και οστά).

 

Ερ.: Ποια είναι η σχέση μεταξύ του qi (τσι=ενέργεια) και του dantian;

Απ.: Το Qi από μόνο του είναι αδύναμο, απαλό. Το dantian «επικοινωνεί» με τους

μυς και τα οστά. Το dantian είναι η αποθήκη όλου του qi. Το jingluo (μεσημβρινοί) κατευθύνει το qi διαμέσου του σώματος. Όταν δημιουργείται qi, επικοινωνεί (ενσύρματα σαν βόμβα) με όλο το σώμα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τη σχέση του dantian με το qi, του qi με τους μυς, και των μυών με τα οστά. Η κύρια επικοινωνία είναι μεταξύ του dantien και των μυών - αυτή είναι η ουσία του Τσεν Τάι Τσι Τσουάν.

 

Ερ: Δίνεται μεγάλη έμφαση στην περιστροφή του dantian στο στυλ Τσεν, σωστά;

Απ.: Ναι, συνδέει ολόκληρο το σώμα και οδηγεί την κίνηση. Επίσης, όταν το qi πηγαίνει από τον dantian στο χέρι είναι γιανγκ και όταν επιστρέφει στον dantian, είναι γιν.

 

Ερ: Ποια είναι η σημασία του yi;

Απ: Η εφαρμογή του yi στην κίνηση είναι σημαντική. Υπάρχουν τρία στάδια: αρχικό, μεσαίο και προχωρημένο. Ο μισός νους επικεντρώνεται στην ίδια την κίνηση, ο άλλος μισός είναι άδειος ή ανοιχτός. Στο αρχικό στάδιο προσέχετε την κίνηση ή το ίδιο το qi. Στο προχωρημένο στάδιο δεν χρειάζεται να το προσέξετε, όλα τα κανάλια είναι ανοιχτά και το qi ρέει φυσικά με την εστίαση σε αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή η ενέργεια κινείται εύκολα μέσω του σώματος. Ανεξάρτητα από το στάδιο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε το μισό της συγκέντρωσης στην κίνηση του σώματος και το άλλο μισό του νου να είναι άδειο και ανοιχτό.

 

Ερ: Υπάρχουν σημεία βελονισμού που διεγείρονται από κινήσεις στο Taiji;

Απ: Οι διαφορετικές στάσεις απαιτούν διαφορετικό συντονισμό των μυών και δίνουν έμφαση σε διαφορετικά σημεία. Το Qi επικοινωνεί μέσω των μεσημβρινών, οπότε υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα με διαφορετικές κινήσεις.

 

Ερ: Υπάρχουν διαφορές στα πρότυπα αναπνοής μεταξύ των φορμών Laojia Yi lu και Er lu;

Απ.: Πολλοί το ρωτούν. Υπάρχουν κοινές αλλά και διαφορετικές αρχές που σχετίζονται με την κάθε φόρμα, ωστόσο δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε την αναπνοή. Κρατήστε τη φυσική. Όταν κάνετε fajin (έκρηξη), είναι φυσικό να εκπνέετε. Στην αρχή πρέπει να εστιάσετε στη διόρθωση των κινήσεων, μην προσπαθήσετε να εξαναγκάσετε την αναπνοή. Καθώς η ικανότητα αυξάνεται οι απαιτήσεις του σώματος για οξυγόνο θα προσαρμοστούν φυσικά. Να είστε ειλικρινείς με τις ανάγκες του σώματός σας. Εάν τρέχετε ή πηδάτε, το σώμα θα ανταποκριθεί προσαρμόζοντας φυσικά την αναπνοή σας. Δεν χρειάζεται να το σκεφτείτε. Στο Taiji είναι το ίδιο.

 

Ερ.: Θα περιγράψετε το qi;

Απ.: Μερικά πράγματα μπορούν να γίνουν αισθητά και δεν μπορούν να περιγραφούν. Θα πρέπει να αισθανθείτε το “ζεστό νερό", να κυλάει στο χέρι και στην παλάμη σας. Ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν το qi. Όταν ο βραχίονας περιστρέφεται και το μικρό δάχτυλο κινείται, η ενέργεια πηγαίνει από το χέρι στο dantian. Όταν ο αντίχειρας κινείται, το qi πηγαίνει από το dantian έξω στο χέρι.

 

Ερ.: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ qi (ενέργεια) και jing (δύναμη);

Απ.: Το qi επικοινωνεί, από μόνο του, είναι διαφορετικό. Όταν επικοινωνεί με τους μυς, το qi γίνεται jing. Jing είναι η έκφραση του qi, καθώς γίνεται εκρηκτική δύναμη. Κάθε φορά που το qi μεταδίδει εκρηκτική δύναμη στους μυς, γίνεται jing.

 

Ερ.: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ jing και shen (πνεύμα);

Απ.: Το Jing και το shen είναι σχεδόν τα ίδια. Το Shen είναι υψηλότερο επίπεδο, το jing είναι το πρώτο επίπεδο του shen. Το Jing είναι το θεμέλιο του κτηρίου, το shen είναι η κορυφή του κτιρίου. Η σχέση μεταξύ yi (νους, πρόθεση) και qi (ενέργεια) είναι η ουσία. Το qi είναι ο στρατός (οστά και μυς). Το yi είναι ο βασιλιάς. Το yi επηρεάζει το qi.

 

Ερ.: Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αρχές στο Chen στυλ Taijiquan;

Απ.: Η στάση, η θέση του όρθιου στατικού διαλογισμού είναι η πρώτη μορφή άσκησης. Αυτό προετοιμάζει το σώμα για την εξάσκηση του Taijiquan. Πριν μπορέσετε να οδηγήσετε ένα αυτοκίνητο, πρέπει να ρυθμίσετε τους καθρέπτες, τα καθίσματα κ.λπ. Αυτό είναι παρόμοιο. Σκεφτείτε το dantian ως κέντρο. Το σώμα πρέπει να είναι σε ισορροπία, το μυαλό ήσυχο και γαλήνιο και η ενέργεια να ρέει παντού μέσα στο σώμα. Το βασικό σημείο είναι ότι το σώμα χρειάζεται να είναι συνδεδεμένο και το qi να ρέει και να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα.

 

Έχεις μία στάση και δύο αρχές κίνησης: Η πρώτη αρχή  είναι ότι το dantian κινείται από πλευρά σε πλευρά, περιστρέφεται, στριφογυρίζει και αλλάζει. Όταν το Dantian κινείται το σώμα ανταποκρίνεται. Η δεύτερη αρχή είναι ότι το dantian κινείται προς τα εμπρός και προς τα πίσω. Αυτή η κίνηση ανταποκρίνεται στη μετάβαση από τη μια περιστροφή του dantian στην άλλη - θεμελιώδες. Μόλις καταλάβετε τη στάση και τις αρχές της κίνησης, καταλαβαίνετε όλες τις φόρμες, τις εφαρμογές ή οποιοδήποτε παραδοσιακό όπλο. Εάν δεν καταλαβαίνετε αυτές τις αρχές, είστε σαν ένα δέντρο χωρίς ρίζες και δεν μπορείτε να μεγαλώσετε. Οι δύο αυτές αρχές της κίνησης, λόγω της ομοιότητας τους, μπορούν να συνδυαστούν σε μία. Το στήθος και μέση αλλάζουν την κίνηση, ανοίγουν και κλείνουν.

 

Ερ.: Ποια είναι τα κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στην εκμάθηση του Taijiquan;

Απ.: Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι ότι δεν καταλαβαίνουν τις δύο αρχές κίνησης. Προσπαθούν να αντιγράψουν τις κινήσεις του δασκάλου τους, χωρίς να καταλαβαίνουν. Ο μαθητής πρέπει να ξέρει τι να κάνει και τι να μην κάνει, όχι απλώς να ακολουθεί τυφλά τον δάσκαλό του. Κάθε κίνηση έχει ένα πρότυπο και αρχές που πρέπει να ακολουθούνται, οπότε ο δάσκαλος πρέπει να τις έχει κατανοήσει για να διδάξει τον μαθητή και ο μαθητής πρέπει να το αναζητήσει και στη συνέχεια να είναι σε θέση να μπορεί να προσαρμόσει και τους άλλους μαθητές σε αυτό. Θέλω να δω τόσο τον δάσκαλο όσο και τον μαθητή να προχωρούν μαζί, προς τον ίδιο στόχο υψηλότερου επιπέδου στο Taijiquan.

 

Ερ.: Ποια είναι η σημασία της στάσης του όρθιου διαλογισμού;

Απ.: Είναι η στάση που αυξάνει την επικοινωνία μεταξύ του dantian και του υπόλοιπου σώματος. Μία θέση, δύο αρχές κίνησης. Αυτός είναι ο τρόπος για να εξασκηθείτε στη στάση, όλο το σώμα είναι συνδεδεμένο, είναι ένα.

 

Ερ.: Πότε πρέπει ένας μαθητής να αρχίσει tui-shou (χέρια που σπρώχνουν);

Απ.: Πριν κάνει tui-shou, πρέπει να κατανοήσετε τις αρχές της κίνησης, τον συντονισμό ολόκληρου του σώματος. Εάν δεν το κάνετε, καταλήγετε με πάρα πολύ κίνηση χεριών.

 

Ερ.: Αναπτύσσεται η κεντρική ισορροπία μέσω tui-shou;

Απ.: Αυτή αναπτύσσεται μέσω των αρχών της κίνησης και της στάσης του σώματος. Πολλές φορές οι άνθρωποι αποτυγχάνουν στο tui-shou επειδή χάνουν την ισορροπία του dantian. Διατηρήστε την αρχική στάση και μετά όταν κινείστε, διατηρήστε τις δύο αρχές κίνησης.

 

Ερ.: Πώς μπορούν οι άνθρωποι να βελτιώσουν το tui-shou;

Απ.: Οι άνθρωποι πρέπει να εξασκούν ολόκληρη τη φόρμα Laojia Yi lu. Εξασκηθείτε σε όλες τις στάσεις και τη φόρμα πιο συχνά, σκεφτείτε την εφαρμογή κάθε κίνησης. Χρειάζεται να εξασκηθείτε συχνά και να έχετε κατά νου τις αρχές κατά τη διάρκεια της πρακτικής, έως ότου γίνουν μέρος του εαυτού σας.

 

Ερ.: Υπάρχει ανάγκη διάκρισης μεταξύ του γιν και του γιανγκ;

Απ.: Χρησιμοποιώ στερεά και άδεια, όχι yin και yang. Είναι δύσκολο να εξηγηθεί, χρησιμοποιήστε διπλό βάρος, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν το ίδιο βάρος. Στο Taijiquan, πρέπει να κάνετε μια πλευρά ελαφρύτερη από την άλλη, αλλά αυτό είναι πολύ εύκολο. Αν ήταν τόσο εύκολο, ο καθένας θα ήταν δάσκαλος του Taiji. Το πραγματικό νόημα είναι στη όρθια στάση (standing posture). Όταν το σώμα δεν κινείται, η ενέργεια δεν μπορεί να κινηθεί, στασιμότητα.

 

Ερ.: Ποια είναι η αξία του Qigong για την εξάσκηση του Taiji;

Απ.: Οι αρχές του Qigong είναι παρόμοιες με το Taiji. Ίδια κανάλια (μεσημβρινοί), dantian, σώμα κ.λπ. Το Taijiquan είναι ένα πλήρες σετ Qigong, πραγματικά δεν χρειάζεστε άλλο. Το Taijiquan είναι πιο συστηματικό και διαδοχικό. Διδάσκω Qigong σε όσους επιθυμούν να  το μάθουν.

 

Ερ.: Ποια είναι η αξία του “Healing Sounds Qigong”;

Απ.: Είναι απλό. Υπάρχουν ήχοι που σχετίζονται με κινήσεις του σώματος.

Ακριβώς όπως μια μουσική κλίμακα, όλα προέρχονται από το στόμα, αλλά έχουν διαφορετικές αντιδράσεις στο σώμα. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη ασθένεια ή πρόβλημα που υπάρχει, δημιουργείτε έναν συγκεκριμένο ήχο.

 

Ερ.: Η ταινία με τουρνουά tui-shou από το χωριό Τσεν φαίνεται αρκετά δυναμική.

Απ.: Μερικοί μπαίνουν στο τουρνουά χωρίς σωστή εξάσκηση. Υπάρχουν δύο πτυχές για να  κάνετε tui-shou: 1. Ενεργή επίθεση, 2. παθητική προστασία. Εάν σας ωθούν, πρέπει να προστατευτείτε. Πρέπει να μάθετε να κατανοήσετε και τις δύο πτυχές του διαγωνισμού. Το πρόβλημα με το τουρνουά είναι ότι πολλοί προσπαθούν να είναι το νούμερο ένα (νίκη), οπότε και οι δύο συνεργάτες επιτίθενται ενεργά ο ένας στον άλλο ταυτόχρονα. Αυτό είναι το πρόβλημα. Μερικές φορές οι διαγωνιζόμενοι δεν ταιριάζουν καλά.

 

Ερ.: Πώς χρησιμοποιείτε την ενέργεια peng στο fajin;

Απ.: Η βασική ιδέα πίσω από το peng-jing είναι η ροή της ενέργειας, χωρίς στασιμότητα. Εάν η ενέργεια είναι σπασμένη, δεν υπάρχει peng-jing. Εάν υπάρχει πάρα πολύ ενέργεια, επίσης, δεν υπάρχει peng-jing. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα εδώ στις ΗΠΑ. Πολλοί άνθρωποι έχουν λανθασμένη ιδέα για το peng-jing. Το μυαλό πρέπει να είναι καθαρό και ήρεμο, ειρηνικό. Ο peng-jing δεν μπορεί να αναγκαστεί. Το να επιτρέψεις τη φυσική ροή της ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος.

 

Ερ.: Είναι απαραίτητο να υπάρχει επαφή στο έδαφος για να γίνει το peng jing;

Απ.: Όχι. Είναι σαν αυτοκίνητο σε ανελκυστήρα. Ο κινητήρας του αυτοκινήτου μπορεί ακόμα να λειτουργεί και οι τροχοί θα γυρίσουν. Μόλις τοποθετήσετε το αυτοκίνητο στο έδαφος, το αυτοκίνητο θα κινηθεί. Το Peng jing είναι παρόμοιο.

 

Ερ.: Πώς μπορούν να αναπτυχθούν δεξιότητες εξουδετέρωσης (neutralization);

Απ.: Η στάση του σώματος πρέπει να είναι χαλαρή, το μυαλό χαλαρό και στη συνέχεια απαιτείται ελάχιστη κίνηση για την εξουδετέρωση. Αυτό είναι το peng jing. Εάν το dantian επικοινωνεί με το σώμα, δημιουργεί μια «ενεργειακή ασπίδα» γύρω από το σώμα. Εάν χάσετε την επικοινωνία με ένα μέρος του σώματος, χάνετε το peng jing. Εάν γίνει σωστά, το χέρι θα επικοινωνήσει για να ανταποκριθεί το υπόλοιπο σώμα. Ο στρατιώτης στέλνει σήματα στον στρατηγό και το σώμα ανταποκρίνεται ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Ερ.: Πώς λειτουργεί το άνοιγμα και το κλείσιμο κατά την επίθεση;

Απ.: Όταν πρόκειται να επιτεθείτε, το σώμα κλείνει και στη συνέχεια ανοίγει, όταν επιτίθεται ανοίγει μπροστά και κλείνει πίσω. Ένας άλλος τρόπος να το πούμε είναι εξωτερικά ανοιχτό, εσωτερικά κλειστό. Κατά τη συλλογή του εξωτερικού κλείνει και για να εκδηλώσει το εσωτερικό ανοίγει.

 

Ερ.: Δημιουργήσατε μια φόρμα 19 κινήσεων;

Απ.: Η φόρμα 19 προέρχεται από αίτημα πολλών μαθητών από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν τέσσερα τμήματα στη φόρμα. Πηγαίνει από τα δεξιά προς τα αριστερά τέσσερις φορές. Οι αρχές βασίζονται στις φόρμες Chen Style Laojia (Old Frame), Xinjia (New Frame) και Xiaojia (Small Frame). Οι αρχές πρέπει να είναι σαφείς και στη συνέχεια να εφαρμόζονται και στις 19 στάσεις της φόρμας. Είναι πιο εύκολο για τους αρχάριους να τη μάθουν. Σχεδιάστηκε για τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος έχει λιγότερο χρόνο να ασκήσει μια μακρύτερη φόρμα.