Η περιστασιακή εξάσκηση του Tai Chi είναι μία ευχάριστη εμπειρία και προσφέρει πολλά ευεργετήματα τόσο στο σώμα όσο και στο νου. 

Σήμερα, λόγω των αναγκών της σύγχρονης εποχής, η πιο διαδεδομένη προσέγγιση του Tai Chi, είναι να δίνει σχεδόν αποκλειστική έμφαση στην ολοστική υγεία σε σώμα και νου. Το Tai Chi ασκεί ήπια το σώμα, προσφέροντας αύξηση στη μυϊκή απόδοση και το συντονισμό. Βελτιώνει την αναπνοή και την κυκλοφορία του αίματος, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, ευκινησία και ισορροπία, προσφέρει χαλάρωση και συμβάλλει θετικά στην αρμονική λειτουργεία ολόκληρου του οργανισμού. Το Tai Chi Quan, λόγω των χαρακτηριστικών της πρακτικής του - αργή ροή κίνησης, χαλαρό σώμα, ήρεμος νους, βαθιά συγκέντρωση - είναι γνωστό και ως διαλογισμός εν κινήσει και προάγει μία κατάσταση mindfulness.

Ωστόσο, η πραγματική εκμάθηση της τέχνης αποτελεί ένα μακρύ μονοπάτι που χρειάζεται καθημερινή αφιέρωση χρόνου, πειθαρχεία, υπομονή και επιμονή. Το Tai Chi Quan ως κινέζικη πολεμική τέχνη αποτελεί μια από τις εσωτερικές τέχνες του Kung fu. Kung Fu σημαίνει καλλιέργειά της ικανότητας μέσα από την αφιέρωση χρόνου και ενέργειας. Έτσι, η πλήρης εκμάθηση του Tai Chi Quan περνάει από τα 5 παρακάτω στάδια:

 

Το πρώτο επίπεδο ικανότητας, χαρακτηρίζεται από 1 yin και 9 yang. Στο πλαίσιο της εξάσκησης του Tai Chi Quan, το απαλό είναι yin, το σκληρό είναι yang. Επομένως το πρώτο στάδιο επίτευξης είναι πιο πολύ σκληρό και υπάρχει μια ανισορροπία. Το σώμα είναι δύσκαμπτο και σφιχτό, και κατά την κίνηση η δύναμη είναι διασπασμένη και υπάρχει απώλεια ενέργειας. Έμφαση δίνεται στις σωστές ευθυγραμμίσεις των θέσεων, στη σωστή στάση του σώματος και τη βασική εξοικείωση με τις κινήσεις. Αυτό το στάδιο δεν εστιάζει στη μαχητική εφαρμογή των τεχνικών. Με καθημερινή εξάσκηση το πρώτο επίπεδο μπορεί να επιτευχθεί περίπου μέσα σε μισό χρόνο.

Το δεύτερο επίπεδο ικανότητας, χαρακτηρίζεται από 2 yin και 8 yang. Σε αυτό το στάδιο το σώμα εναρμονίζεται τόσο εσωτερικά «καρδιά με νου, εσωτερική ενέργεια με δύναμη,  τένοντες με οστά», όσο και εξωτερικά «παλάμες με πέλματα, αγκώνες με γόνατα, ώμοι με γοφούς» και πετυχαίνει αρμονία στην κίνηση. Το σώμα κινείται σαν ένα ενιαίο σύνολο σε συνεργασία. Η μηχανική κάθε κίνησης περιλαμβάνει την ικανότητα του «τυλίγματος του μεταξιού» (Chan Si Gong). Σύμφωνα με τη θεωρία «το Chan Si Gong πηγάζει από τα νεφρά και βρίσκεται σε κάθε μέρος του σώματος κάθε στιγμή». Αυτή η σπειροειδής κίνηση χρησιμοποιεί τη μέση ως άξονα για να κινήσει κάθε μέρος του σώματος. Όσον αφορά το πάνω μέρος του σώματος, όταν οι παλάμες περιστρέφονται εσωτερικά, οδηγούν τους αγκώνες που οδηγούν τους ώμους, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί τη μέση και όταν οι παλάμες περιστρέφονται προς τα έξω, η μέση οδηγεί τους ώμους, που οδηγούν τους αγκώνες, που με τη σειρά τους κινούν της παλάμες. Αντίστοιχα το κάτω μέρος του σώματος περιστρέφεται και αυτό σε συνεργασία με το πάνω. Έτσι όλο το σώμα (κορμός, πόδια, χέρια)  περιστρέφεται και παράγει δύναμη  που πηγάζει από τα πόδια και καταλήγει στα δάχτυλα των χεριών. Επομένως η επίτευξη της σωστής συνεργασίας ολόκληρου του σώματος στην παραγωγή της κίνησης μέσα από το Chan Si Gong και η ανάπτυξη του Chi (εσωτερικής ενέργειας) στο σώμα είναι ο στόχος της εκπαίδευσης του δευτέρου επιπέδου. Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντική η εξάσκηση των φορμών και η εκπαίδευση των ασκήσεων «χέρια που σπρώχνουν» (Tui Shuo) καθώς επίσης και βασικές μαχητικές εφαρμογές. Με εντατική συστηματική εκπαίδευση το δεύτερο επίπεδο επιτυγχάνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια.

Το τρίτο επίπεδο ικανότητας, χαρακτηρίζεται από 3 yin και 7 yang. Σε αυτό το στάδιο έμφαση δίνεται στο ρόλο του νου (Yi) και στη μετάβαση από το μεγάλο κύκλο μεσαίο. Εδώ η δύναμη αναπτύσσεται με τη χρήση του Yi, υπάρχει εσωτερική δύναμη μέσα σε απαλή εξωτερική κίνηση. Στο δεύρερο επίπεδο επιτεύχθηκαν μόνο οι 3 εξωτερικές αρμονίες γι’ αυτό και μέχρι τότε έμφαση δίνόταν μόνο στη φυσική αναπνοή, ενώ καθώς μπαίνεις στο στο τρίτο επίπεδο ικανοτήτων που επιτυγχάνονται και οι εσωτερικές αρμονίες, έμφαση δίνεται στο συγχρονισμό και εναρμόνιση της αναπνοής με τις κινήσεις. Επίσης εκτός από την επίτευξη και των έξι αρμονιών, επιτυγχάνεται αποτελεσματικός έλεγχος στις μαχητικές εφαρμογές. Κατανόηση της εσωτερικής δύναμης (jing) και εκμάθηση εξουδετέρωσης αντίπαλων δυνάμεων (hua jing) και απελευθέρωσης εκρηκτικής δύναμης (fa jing). Οι μέθοδοι εκπαίδευσης αυτού του σταδίου εκτός από τις φόρμες περιλαμβάνουν παραδοσιακά όπλα, βοηθητικά εξαρτήματα, προπονητικές μεθόδους fa jing και ελεύθερους tui shou αυτοσχεδιασμούς καλλιεργώντας το ρητό «Αξιοποίησε για επίθεση τα χέρια που είναι αόρατα στον αντίπαλο». Το τρίτο επίπεδο μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε δύο χρόνια εντατικής εξάσκησης.  Ωστόσο 3 yin και 7 yang είναι ακόμα στην σκληρή πλευρά και η εσωτερική ενέργεια δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρή ώστε να επιτευχθεί αρμονία μεταξύ των μυών και των εσωτερικών οργάνων.

Το τέταρτο επίπεδο ικανότητας, χαρακτηρίζεται από 4 yin και 6 yang. Ο κύκλος αναπτύσσεται από μεσαίο σε μικρό. Οι κινήσεις είναι σε αρμονία με την αναπνοή και η εσωτερική ενέργεια ρέει ήρεμα, μαλακά και στρωτά. Σε αυτό το επίπεδο ο ασκούμενος εμβαθύνει στο να εξουδετερώνει αντίπαλες δυνάμεις αναπτύσσοντας την ικανότητα να μπορεί να τις κατευθύνει στοχευμένα στο χώρο προς όποια κατεύθυνσή επιθυμεί και να χτυπάει στόχους με ακρίβεια. Ωστόσο, οι μέθοδοι εξάσκησης ουσιαστικά παραμένουν οι ίδιες - φόρμες, παραδοσιακά όπλα και tui shou. Η επίτευξη των ικανοτήτων του τετάρτου επιπέδου χρειάζεται περίπου τρία χρόνια εντατικής εξάσκησης.

Το πέμπτο επίπεδο ικανότητας, χαρακτηρίζεται από 5 yin και 5 yang. Έδώ όλα είναι Tai Chi, κάθε απλή κίνηση της καθημερινότητας εμπεριέχει τις αρχές του Tai Chi. Σε αυτό το στάδιο επιτυγχάνεται η μετάβαση από το  μικρό κύκλο στον αόρατο και πραγματοποιείται αρμονία σε σώμα, νου και συναίσθημα. Ενδεχόμενες ξαφνικές επιθέσεις δεν ταράζουν αυτές τις ισορροπίες καθώς διατηρείται πλήρης ευπροσαρμοστικότητα. Η ανάπτυξη του Τai Chi δεν έχει όρια και η βαθύτερη αναζήτηση του μπορεί να εξελίσσεται σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής.  Ένα ρητό λέει ότι «μόνο ένας που έχει επιτύχει 5 yin και 5 yang χωρίς διαφορά στο yin και yang είναι ένας αληθινός γνώστης της τέχνης, για έναν αληθινό γνώστη κάθε κίνηση είναι Tai Chi.»